In the moment

I slutet av jullovet, när jag började undra om mobilen satt fastsydd i tonåringens hand, tipsade jag henne att ladda hem appen Moment, som mäter hur många gånger under ett dygn du tar upp mobilen, och hur många timmar du har skärmen tänd. Något oväntat ledde appen faktiskt till lite självinsikt och lägre mobilbruk per dygn. Och senaste gångerna vi suttit på tunnelbana tillsammans har hon till och med själv kommit med förslaget att ingen får ta fram mobilen, det är roligare om vi pratar istället. Det finns ju knappt nåt som kan göra ett mamma-hjärta stoltare!

Nu rapporterar Deloitte om mobilanvändandet i Norden 2017. Där framgår med all tydlighet att det här inte enbart är ett mönster bland unga, utan hos befolkningen i stort. Var femte smartphone-användare tar upp sin mobil minst 50 gånger om dagen. Åh, vilka möjligheter för oss marknadsförare. Men… 25% i alla åldrar uppger att de tycker att deras barn/förälder/partner använder sin mobil för mycket. Det ställer ju onekligen krav på att vi förstår och möter även den insikten när vi tar fram våra lösningar.

Slösurfandet riskerar att bli en tidstjuv som inte leder till något bra alls. Men tittar man på Deloittes rapport ur ett marknadsperspektiv så finns det mycket annat relevant. Att söka information om produkter och tjänster är nämligen ett av de största användningsområdena för mobilen. Över 50% gör research om en produkt eller tjänst i mobilen innan ett köp. 17% fullföljer regelbundet köp av en produkt direkt i mobilen, minst en gång varje månad.

Min spaning efter att teori och praktik mötts, är att vår mobilkonsumtion just nu är gränslös, men kanske att den ändå snart når sin peak. Det tar en viss tid att få till balansen och pekpinnarna behöver kanske inte tas fram lika frekvent på sikt. Tills dess kan appen Moment vara ett bra hjälpmedel. Tills nästa app kommer.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vad påverkar våra val? Varför är det så svårt att förutse konsumenters beteende och preferenser? Hur kommer det sig att vi ofta handlar irrationellt? Och hur kan man dra nytta av att vi som individer