Mot en bättre värld med teknikens hjälp


Häromdagen var MODE Cold Brew på besök här på GT30 och lät oss smaka deras kallbryggda kaffe. Förutom att de säljer ett uppfriskande kaffe stöttar de även Solvatten Safe Water Project. Så här funkar det i korthet:


Solvatten är en bärbar behållare som man fyller med vatten. Genom UV-teknik blir vattnet renat när den blir exponerad för solljus. Solvatten används i områden där man har långa avstånd till rent vatten och underlättar för de kvinnor och barn som annars lägger mycket tid på att gå efter vatten till familjen. Idag har Solvatten cirka 200.000 användare världen över.


Jag blev så inspirerad av Solvatten, och när jag berättade om det för människor i min närhet fick jag höra om två ytterligare tekniska forskningsprojekt:


• Ideonella sakaiensis 201-F6 är ett naturligt bakterie som upptäcktes för första gången i ett japansk sopberg för bara några år sedan. Det visade sig att den kunde bryta ner plast. Vid studier av denna bakterie har nu forskare lyckats utveckla ett enzym som kan bryta ner PET-plast på bara några dagar. Forskningen är fortfarande i ett väldigt tidigt stadium, men detta skulle kunna bli en lösning för hur vi hanterar t ex föroreningen av världshaven.


• International Thermonuclear Experiment Reactor är ett stort internationellt samarbetsprojekt för utveckling av energi genom fusion. Projektet arbetar med utveckling av fusionskraftverk som kan ge oändlig volym energi utan koldioxidutsläpp och radioaktivt avfall. Förutom den provreaktor som man jobbar med idag är man i uppstartsfas med en till reaktor som man beräknar ska kunna tas i aktivt bruk cirka år 2050.


Som världen ser ut idag, känns det så viktigt att vi också har med oss det som är positivt. Just idag känner jag hoppet att om alla drar sitt strå till stacken, och med teknikens hjälp, kan vi hitta nya vägar!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vad påverkar våra val? Varför är det så svårt att förutse konsumenters beteende och preferenser? Hur kommer det sig att vi ofta handlar irrationellt? Och hur kan man dra nytta av att vi som individer

Många letar nya marknadsföringskanaler bland influencers och word of mouth bland slutkonsumenter. Köpta influecersamarbeten kan upplevas som mer kontrollerat än obetalt, användargenererat innehåll, so